Möt vår medarbetare Joy från Thailand
Mänskliga rätter från världens alla hörn
Potatis som perfekt bas i thailändska grytan
När Joy var 29 år flyttade hon från Thailand till Sverige där mormor och en stor familj väntade. På Aviko har hon jobbat sedan 2014 och hon älskar att ha potatisen omkring sig hela dagarna. Många tror att man bara äter ris i Thailand, men så är inte alls fallet.
Hemma i Thailand älskade Joy att laga mat och passionen har följt med in i det svenska köket. Här försöker hon blanda smaker hemifrån med typiska svenska traditioner. Riset är såklart vanligt i Thailand – det är omöjligt att tänka sig ett uppdukat bord utan ris – men man ska inte räkna ut den svenska klassikern potatis. Den förekommer oftare än man kan tro, även om den inte alltid går att hitta på en thailändsk meny här i Sverige.
”Alla mattraditioner hemifrån har inte riktigt nått hit. Man fokuserar väldigt mycket på risbaserade thailändska rätter i Sverige.”
Potatisen används framför allt i grytor i Thailand. En annan vanlig råvara är papaya som också finns i Sverige, även om det inte är vanligt att man äter den rå här som man gör i Thailand. En annan skillnad mellan matkulturerna är att man i Sverige har mycket speciell mat vid högtider.
”I Thailand äter vi det vi tycker om och känner för, högtider eller inte”, säger Joy med ett skratt.
Fast det finns en efterrätt som är vanlig vid högtider. Den heter kanom sai sai och består av banan, bönor och kryddor som lindas in i bananblad för att sedan ångas så att den blir mjuk. Kanom sai sai äter man när man kommer tillbaka från templet med sin familj. Efterrätten är lite av en ritual i Thaliand, man äter den tillsammans för att stärka sammanhållningen och välkomna bra saker att ske i livet.
Vad är ett absolut måste i det thailändska köket?
”Fisksåsen måste man ha, utan den blir det inte thailändsk mat. Den sätter smak på allt. Prova att laga mat utan fisksås i Thailand, det går inte. Och sen är det socker, det är helt nödvändigt.”
Hemma i Thailand har Joy en son på 15 år som har ärvt hennes matintresse. Han följer de senaste mattrenderna och lär sig nya rätter via Youtube. Sen tipsar han sin mamma om vad hon ska prova på. I Sverige lever Joy med sin man och en dotter på 1,5 år som redan lärt sig tycka om curry och chili.
Vilka typiska smaker och kryddor finns i det thailändska köket?
”Det är curryn man tänker på först, den är självklar. Sen chilin, det måste vara styrka i maten annars smakar det ingenting. Alla barn lär sig att äta stark mat från barnsben.”
Vilken maträtt har du lagat, Joy?
”Jag har lagat Gang Massaman Gai, som är en köttgryta med potatis. Gang betyder gryta, Gai betyder kyckling och massaman är namnet på den curry man använder. Den här rätten har jag levt med sedan jag var liten och varje gång jag lagar den så tycker alla om den.”