Möt vår medarbetare Ellie från Thailand

Mänskliga rätter från världens alla hörn


Starkt och syrligt för en söt matupplevelse

Ellie har bott i Sverige i 11 år och jobbat på Aviko Norden de senaste två. Till Sverige flyttade hon på grund av sin mamma, som bor här och är gift med en dansk man. Den thailändska mattraditionen har Ellie med sig hemifrån. Hon älskar att laga mat och prova fram nya smaker, ibland lyckas hon, ibland inte.

När man pratar om det thailändska köket är det ofta stark mat man pratar om, chilin och den gröna curryn känns igen av de flesta. Men alla rätter är inte starka som man kan tro. Den söta kokosmjölken är vanlig och blandas med starka kryddor för en lugnare smak. Koriandern är typisk i wok och soppor, och adderar doft och smak när den värms upp. Grönsaker och ris har en självklar plats i köket, men det är inte vanligt att vara vegetarian. Man äter gärna skaldjur, nötkött, kyckling och fläsk.

I Thailand lägger man mycket tid på matlagning. Stort engagemang läggs på detaljer och kryddor, det ska smaka mycket. Oftast är det mamman i familjen som lagar maten med hjälp av sina döttrar, även om det blir allt vanligare att hitta män i köket. Den ofta stora familjen äter middag tillsammans hemma, runt klockan 17-18 sätter man sig till bords. Måltiderna är långa och är man inte hemma under middagen finns det alltid mat sparad att värma när man kommer hem. 

Ellie älskar att laga mat. Hon gillar att testa och prova fram nya smaker, ibland lyckas hon, ibland inte.

”Jag har vuxit upp med matlagning, vi hade egen restaurang när jag var liten. Men jag har inte ärvt den genen av min mamma, jag är inte bra på det.” skrattar hon.

Hon var 14 år när hon kom till Sverige och minns att hon fascinerades av snön och det lugna tempot. Det tog ett tag att vänja sig vid att svenskar är mer själva i vardagen, i Thailand känner alla i byn varandra och bjuder ofta varandra på middag.

Vad är ett absolut måste i det thailändska köket?
”Fisksåsen klarar man sig inte utan. Även om man lagar en kycklingrätt har man fisksås i. Fisksås doftar inte så gott, men sätter mycket smak. Man kan göra såsen själv, men jag köper den färdig, det finns bra asiatiska butiker här i Sverige. Vitlök är också viktigt, det ger mycket smak och doft. Vitlöken kallar folket till sig - ’Kom och ät mig!’ säger den.”

Det thailändska köket är hälsosamt, man använder inte så mycket fett men rikligt med grönsaker. Även om man äter en kötträtt finns det alltid grönsaker vid sidan om. Det dukas ofta fram många små rätter samtidigt, som man blandar med ris och äter.  

Vilka högtider är viktiga och vad äter man då?
"Vi har ganska många högtider. Under det thailändska nyåret i april samlas alla hos de äldsta i familjen, som bjuder på gammaldags mat. Min mormor är från Kina och gifte sig med min morfar och flyttade till Thailand, så vi är en stor familj med många kusiner och barnbarn. Vi äter inte någon särskild mat, utan det blir vad mormor bjuder på. Men på vissa högtider äter man speciella efterrätter.”

Vilken maträtt har du lagat?
”Jag har lagat Som Tam, på morötter och med räkor. Vanligtvis är huvudingrediensen papaya men det går lika bra med svenska morötter och blir en jättegod morotssallad. Som Tam är en typisk thailändsk rätt, som alla känner igen. Den är stark och syrlig och har mycket smak. Alla thailändare älskar Som Tam och kan inte leva utan den. Rätten kommer från nordöstra delen av landet, där jag också är ifrån, men har spridit sig och är populär i hela Thailand. Huvudingrediensen är papaya, men det går som sagt att ersätta med morötter. Som Tam äts till lunch eller middag, det är för starkt att äta på morgonen. Man kan äta det med kyckling och klibbigt ris, eller välja bort räkorna och äta det som en vegetarisk rätt.”

Ellies thailändska Som Tam - Morotssallad

Möt fler av våra medarbetare och inspireras av deras recept: